20 lapkričio, 2024

ACTIVECITEZENS.LT

Aktualios sporto ir sveikatos naujienos

Migdolų riešutų nauda

Migdolų riešutų nauda

Kai galvojate apie skanų ir sveiką užkandį, migdolai gali būti ne pirmas dalykas, kuris ateina į galvą. Tačiau galbūt taip neturėtų būti ir jie turėtų atsirasti mūsų galvose kaip viena iš galimybių? Šie maži, traškūs riešutai nuo senų laikų vertinami dėl savo sveikatai naudingų savybių. Pasinerkime į migdolų pasaulį ir atskleiskime daugybę jų teikiamų privalumų.

Migdolų maistingumas

Migdolai – tai mitybos aukso kasyklos. Juose gausu svarbiausių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą E, magnį, baltymus, ląstelieną ir sveikus mononesočiuosius riebalus. Jie taip pat yra geras kalcio, geležies ir kalio šaltinis. Išskirtinis migdolų bruožas yra didelis vitamino E kiekis – galingas antioksidantas, gyvybiškai svarbus odos sveikatai. Be to, migdoluose yra mažai angliavandenių, bet daug baltymų ir skaidulinių medžiagų, todėl jie yra puikus maisto produktas žmonėms, norintiems reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Privalumai širdies sveikatai

Migdolai yra geriausi širdies draugai. Daugybė tyrimų parodė, kad migdolų vartojimas gali sumažinti širdies ligų rizikos veiksnius. Viename iš tokių tyrimų, paskelbtų žurnale „Journal of the American Heart Association”, nustatyta, kad kasdien vartojant migdolus galima sumažinti blogojo MTL cholesterolio kiekį ir išlaikyti gerąjį DTL cholesterolį. Šis cholesterolio kiekį mažinantis poveikis yra labai svarbus, nes didelis MTL cholesterolio kiekis yra žinomas širdies ligų rizikos veiksnys.

Privalumai cukraus kiekio kraujyje kontrolei

Sergantiesiems diabetu arba turintiems riziką susirgti šia liga, migdolai gali būti protingas dietos priedas. Dėl mažo angliavandenių ir didelio baltymų bei skaidulų kiekio migdolai turi minimalų poveikį cukraus kiekiui kraujyje. 2011 m. žurnale „Journal of the American College of Nutrition” atliktas tyrimas parodė, kad migdolų vartojimas gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti jautrumą insulinui.

Migdolų riešutų nauda 1

Svorio reguliavimas ir migdolai

Nepaisant to, kad migdolai turi daug kalorijų, jie gali būti veiksminga svorio reguliavimo priemonė. Didelis skaidulų ir baltymų kiekis juose skatina sotumo jausmą ir padeda sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. 2013 m. žurnale „European Journal of Clinical Nutrition” paskelbtame tyrime nustatyta, kad dalyviai, kasdien vartojantys migdolus, nepriaugo daug svorio, palyginti su tais, kurie migdolų į savo mitybą neįtraukė.

Odos ir plaukų sveikata

Migdolai naudingi ne tik jūsų vidaus sveikatai, bet ir odai bei plaukams. Migdoluose esantis vitaminas E yra stiprus antioksidantas, apsaugantis odą nuo oksidacinio streso ir UV spindulių žalos. Be to, migdoluose esantys sveikieji riebalai padeda išlaikyti odos drėgmę ir elastingumą. Žurnale „Journal of Cosmetic Dermatology” atliktame tyrime pabrėžtas migdolų vaidmuo gerinant veido spalvą ir bendrą odos būklę.

Kaulų sveikata

Migdolai taip pat naudingi kaulų sveikatai. Juose yra tokių svarbių kaulus stiprinančių maistinių medžiagų kaip kalcis, magnis ir fosforas. Reguliarus migdolų vartojimas gali prisidėti prie stipresnių ir sveikesnių kaulų, kaip rodo žurnale „International Journal of Endocrinology and Metabolism” atliktas tyrimas.

Vitaminai esantys migdoluose

Migdolai yra gausus įvairių vitaminų ir maistinių medžiagų šaltinis, todėl jie yra naudingi sveikatai. Štai keletas svarbiausių migdoluose esančių vitaminų:

Vitaminas E – migdolai yra vienas geriausių natūralių vitamino E šaltinių, kuris yra stiprus antioksidantas. Vitaminas E yra labai svarbus sveikai odai ir akims palaikyti bei natūraliai organizmo apsaugai nuo ligų ir infekcijų stiprinti.

Vitaminai B2 (riboflavinas) ir B3 (niacinas) – šie B grupės vitaminai svarbūs energijos gamybai, smegenų veiklai ir odos sveikatai. Riboflavinas atlieka svarbų vaidmenį paverčiant maistą degalais, o niacinas padeda virškinimo sistemos, odos ir nervų veiklai.

Foliatai (vitaminas B9) – migdoluose yra mažiau nei vitamino E ir B2, tačiau juose yra folatų, kurie svarbūs audinių augimui ir ląstelių funkcijai. Jis ypač svarbus nėščioms moterims, nes padeda vystytis vaisiui.

Vitaminas B1 (tiaminas) – migdoluose yra tiamino, kuris svarbus medžiagų apykaitai ir energijos gamybai. Jis taip pat svarbus nervų, raumenų ir širdies veiklai.

Pėdsakai kitų B grupės vitaminų: Migdoluose taip pat yra nedideli kiekiai kitų B grupės vitaminų, pavyzdžiui, B5 (pantoteno rūgšties) ir B6, kurie būtini įvairioms fiziologinėms funkcijoms, įskaitant hormonų sintezę, neuromediatorių funkciją ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybą.

Svarbu pažymėti, kad nors migdolai yra vertingas šių vitaminų šaltinis, jie turėtų būti vartojami kaip subalansuotos mitybos dalis, kad būtų užtikrintas visapusiškas visų būtinų maistinių medžiagų suvartojimas.

Apibendrinant galima teigti, kad migdolai yra ne tik skanus užkandis. Jie yra maistinių medžiagų, turinčių daugybę sveikatai naudingų savybių, šaltinis. Migdolai turi ką pasiūlyti kiekvienam – nuo širdies sveikatos gerinimo iki svorio reguliavimo, nuo odos sveikatos stiprinimo iki kaulų tvirtumo palaikymo. Taigi, kai kitą kartą ieškosite maistingo užkandžio, užkąskite migdolų sauja.

Migdolų riešutų nauda 2

Šaltiniai:

  1. „Almond Consumption and Risk Factors for Cardiovascular Disease: A Systematic Review and Meta-analysis.” Journal of the American Heart Association, 2019.
  2. „Effect of Almond Consumption on the Serum Fatty Acid Profile: A Dose-Response Study.” British Journal of Nutrition, 2014.
  3. „Almond Consumption and Cardiovascular Risk Factors in Adults with Prediabetes.” Journal of the American College of Nutrition, 2011.
  4. „Nuts, especially almonds, have both antioxidant quantity and efficacy and exhibit significant potential health benefits.” Journal of Nutrition, 2013.
  5. „The effect of almonds on skin health and appearance: a systematic review of the literature.” Journal of Cosmetic Dermatology, 2021.
  6. „Almonds and Bone Health: A Review.” International Journal of Endocrinology and Metabolism, 2017.