17 spalio, 2024

ACTIVECITEZENS.LT

Aktualios sporto ir sveikatos naujienos

Ajurvedinis masažas – kas tai?

Ajurvedinis masažas

Ajurveda – senovinė medicinos sistema, atsiradusi Indijoje daugiau nei prieš 5000 metų, išpopuliarėjo visame pasaulyje dėl savo holistinio požiūrio į sveikatą ir gerą savijautą. Vienas iš neatsiejamų ajurvedos komponentų yra ajurvediniai masažai. Šie masažai – tai unikalus gydomųjų metodų ir senovės išminties derinys, suteikiantis atjauninančią patirtį, kuri neapsiriboja vien tik atsipalaidavimu. Šiame straipsnyje pasinersime į ajurvedinių masažų pasaulį, panagrinėsime jų kilmę, technikas, naudą ir mokslinius tyrimus, patvirtinančius jų veiksmingumą.

Ajurvedinių masažų kilmė

Ajurvedinis masažas, kurio šaknys glūdi senovės Indijos ajurvedos sistemoje, turi turtingą tūkstančius metų senumo istoriją. Tikima, kad ajurvedą, holistinį gydymo mokslą, dievai perdavė išminčiams, o šie – žmonėms, ir ji minima šventuose indų tekstuose, vadinamuose Vedomis, ypač Atharvavedoje.

Kilmė ir filosofija – Ajurvedinis masažas, arba tradiciškai vadinama „Abhyanga”, yra platesnės ajurvedinio gydymo sistemos dalis. Ajurveda, kuri išvertus reiškia „mokslas apie gyvenimą”, remiasi tikėjimu, kad sveikata ir gera savijauta priklauso nuo subtilios proto, kūno ir dvasios pusiausvyros. Ji pabrėžia žmonių tarpusavio ryšį su aplinka ir visata.

Technikos ir praktikos – Ajurvedinis masažas apima ne tik fizinį masažo aspektą, bet ir dvasinius bei emocinius elementus. Masažas paprastai atliekamas naudojant įvairius augalinius aliejus, pritaikytus individualioms došoms (kūno tipams pagal Ajurvedą – Vata, Pitta, Kapha) subalansuoti. Masažo metu dažnai atliekamos ne tik fizinės raumenų manipuliacijos, bet ir technikos, kuriomis siekiama subalansuoti kūno energetinius taškus arba čakras.

Ajurvedinis masažas 1

Evoliucija laikui bėgant – laikui bėgant ajurvedinis masažas vystėsi ir į jį buvo integruoti įvairūs kitų tradicinių praktikų elementai. Jis išplito už Indijos subkontinento ribų ir tapo populiarus visame pasaulyje. Šiandien jis naudojamas ne tik atsipalaidavimui, bet ir dėl gydomųjų savybių, įskaitant streso mažinimą, kraujotakos gerinimą ir organizmo detoksikaciją.

Šiuolaikinė adaptacija ir integracija – Ajurvedinis masažas pritaikytas šiuolaikiniam gyvenimo būdui, dažnai derinant tradicines technikas su moderniais masažo metodais. Dėl šios sintezės atsirado įvairių masažo stilių, kurie vis dar išlaiko pagrindinius Ajurvedos principus.

Ajurvedinių masažų metodai

Ajurvediniuose masažuose naudojama daugybė technikų, kurių kiekviena pritaikyta unikaliai ir konkrečioms sveikatos problemoms spręsti. Kai kurios įprastos ajurvedinių masažų technikos yra šios:

Abhyanga- tai viso kūno masažas aliejumi, kurio metu naudojami šilti vaistažolių aliejai. Terapeutas ritmingais judesiais tepa aliejų, kad paskatintų kraujotaką, pamaitintų odą ir atpalaiduotų raumenis.

Marmos terapija – Marma taškai yra gyvybinės energijos taškai, išsidėstę visame kūne, panašūs į tradicinės kinų medicinos akupunktūros taškus. Ajurvediniuose masažuose šie marmos taškai yra manipuliuojami, kad būtų išlaisvinta užblokuota energija ir paskatintų gijimus.

Udvartana – tai gydomasis masažas, kurio metu vietoj aliejų naudojami žolelių milteliai. Jis padeda nušveisti odą, mažina celiulitą ir gerina limfos drenažą.

Širodhara- tai nuolatinė šilto augalinio aliejaus srovė, švelniai pilama ant kaktos. Šis giliai raminantis metodas yra žinomas kaip streso, nerimo ir nemigos mažinimo priemonė.

Pinda Sweda- tai masažo technika, kurios metu naudojami šilti žolelių ryšulėliai arba kompresai. Šie ryšulėliai, pripildyti žolelių, prieš dedant ant kūno pamerkiami į šiltą aliejų ir padeda malšinti raumenų skausmą ir uždegimą.

Ajurvedinis masažas 2

Ajurvedinių masažų nauda

Ajurvediniai masažai teikia fizinę, psichinę ir emocinę naudą. Kai kurie iš pagrindinių privalumų yra šie:

Streso mažinimas – terapinis prisilietimas ir raminančios ajurvedinių masažų savybės gali gerokai sumažinti streso lygį. Tyrimai parodė, kad reguliariai atliekant masažus gali sumažėti streso hormono kortizolio kiekis.

Skausmo malšinimas – Ajurvediniai masažai gali padėti sumažinti įvairių rūšių skausmą, įskaitant raumenų įtampą, sąnarių ir galvos skausmą. Šių masažų metu naudojami augaliniai aliejai ir kompresai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

Geresnė kraujo apytaka – Ajurvedinių masažų metu naudojami ritmiški judesiai ir minkymo būdai skatina geresnę kraujotaką, todėl ląstelės geriau aprūpinamos deguonimi ir maistinėmis medžiagomis, o atliekos pašalinamos.

Detoksikacija – Udvartana ir Pinda Sweda ypač padeda detoksikuoti organizmą, stimuliuodamos limfinę sistemą ir skatindamos toksinų šalinimą.

Geresnis miegas – Širodhara ir Abhyanga gali pagerinti miego kokybę, nuramindamos protą ir sumažindamos nemigą.

Ajurvedinius masažus pagrindžiantys moksliniai įrodymai

Nors ajurvediniai masažai praktikuojami jau šimtmečius ir yra pelnę reputaciją dėl savo gydomosios naudos, šiuolaikinis mokslas pradėjo tirti ir patvirtinti šiuos teiginius visai neseniai. Siekiant įvertinti ajurvedinių masažų veiksmingumą, atlikta keletas mokslinių tyrimų.

Žurnale „Journal of Alternative and Complementary Medicine” paskelbtame tyrime nustatyta, kad ajurvedinis aliejinis masažas (Abhyanga) labai sumažino streso lygį, kurį rodo sumažėjęs kortizolio kiekis.

Žurnale „International Journal of Research in Ayurveda and Pharmacy” paskelbti tyrimai parodė, kad marmos terapija gali būti veiksminga gydant įvairius raumenų ir kaulų sistemos sutrikimus ir skausmą.

Žurnale „Journal of Clinical Psychology with Adolescent Psychiatry” atliktas tyrimas parodė, kad širodharos terapija veiksmingai mažina paauglių nerimo ir depresijos simptomus.

Kitas tyrimas, paskelbtas žurnale „Journal of Ayurveda and Integrative Medicine”, pabrėžė teigiamą ajurvedinių masažų poveikį gerinant miego kokybę ir mažinant nemigą.

Nustatyta, kad masažams naudojami ajurvediniai augaliniai aliejai pasižymi priešuždegiminėmis, antioksidacinėmis ir analgetinėmis savybėmis, kurios prisideda prie jų terapinės naudos.

Kada nerekomenduojamas ajurvedinis masažas?

Ajurvedinis masažas, senovės Indijos ajurvedos sistemos dalis, apima specialių aliejų ir masažo technikų naudojimą kūno energijoms subalansuoti. Tačiau yra tam tikrų būklių ir situacijų, kai ajurvedinis masažas gali būti nerekomenduojamas arba į jį reikėtų žiūrėti atsargiai.

Nėštumo metu – ypač pirmąjį nėštumo trimestrą labai svarbu būti atsargiems. Tam tikros masažo technikos ir aliejai gali būti nesaugūs nėščiosioms.

Iškart po valgio – rekomenduojama vengti masažo iškart po valgio, nes jis gali sutrikdyti virškinimą arba sukelti diskomfortą.

Odos būklės – žmonės, sergantys odos infekcijomis, giliųjų venų tromboze, didelėmis mėlynėmis ar nudegimais, turėtų vengti ajurvedinio masažo, nes jis gali pabloginti šias ligas.

Ūmios ligo – asmenys, sergantys karščiavimu, gripu ar ūmia infekcija, turėtų vengti masažo, kol pasveiks, nes jis gali pabloginti šias ligas.

Lėtinės sveikatos būklės – asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, išplitusiu diabetu, sunkia osteoporoze, širdies ligomis ar vėžiu, prieš atlikdami ajurvedinį masažą turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

Po operacijos – masažas turėtų būti vengiamas neseniai atliktos operacijos paveiktose vietose. Kūnui reikia laiko pasveikti, o masažas gali trukdyti šiam procesui.

Stiprus skausmas ar uždegimas – jei kūną kamuoja stiprus skausmas ar uždegimas, masažas gali jį dar labiau sustiprinti. Svarbu pirmiausia diagnozuoti ir gydyti pagrindinę priežastį.

Alergija aliejams – kadangi ajurvedinio masažo metu dažnai naudojami specifiniai augaliniai aliejai, alergiški šioms medžiagoms asmenys turėtų vengti tokių masažų arba informuoti gydytoją, kad jis galėtų naudoti alternatyvius aliejus.

Apskritai, prieš pradedant bet kokį naują gydymą, įskaitant ajurvedinį masažą, visada rekomenduojama pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju ir kvalifikuotu ajurvedos gydytoju, ypač jei jau turite sveikatos problemų ar susirgimų.

Kaip dažnai rekomenduojama lankytis ajurvediniame masaže?

Ajurvedinio masažo dažnumas gali skirtis priklausomai nuo individualių sveikatos poreikių, tikslų ir konkrečios masažo rūšies. Ajurvedoje procedūros dažnai pritaikomos prie asmens poreikių (Prakriti) ir dabartinės sveikatos būklės (Vikriti).

Bendrai savijautai – masažas gali būti naudingas kartą per savaitę, jei norima atlikti ajurvedinį masažą dėl bendros geros savijautos ir atsipalaidavimo. Toks dažnumas padeda reguliariai detoksikuoti organizmą ir mažinti stresą, o kartu atitinka daugumos žmonių dienotvarkę.

Gydomieji tikslai – jei masažas atliekamas konkrečiais terapiniais tikslais, pavyzdžiui, siekiant išspręsti tam tikrą sveikatos problemą, dažnumas gali būti didesnis. Jis gali būti nuo dviejų kartų per savaitę iki kasdienių seansų, priklausomai nuo gydomos būklės ir ajurvedos gydytojo rekomendacijų.

Pančakarmos gydymo dalis – masažas dažnai atliekamas kasdien. Šis intensyvus metodas yra platesnio gydymo plano, skirto giluminiam valymui ir atstatymui, dalis.

Sezoniniai aspektai – kai kurie ajurvedos mokymai rekomenduoja dažniau atlikti masažus tam tikrais metų laikais, pavyzdžiui, rudenį ir žiemos pradžioje, kai organizmui gali prireikti daugiau pagalbos, kad jis prisitaikytų prie sezoninių pokyčių.

Asmeniniai poreikiai – jūsų doša gali turėti įtakos tam, kaip dažnai jums gali būti naudingas masažas. Pavyzdžiui, Vata tipo žmonėms gali būti naudingi dažnesni masažai dėl jų polinkio į sausą odą ir sąnarių problemas.

Gyvenimo būdas ir streso lygis – asmenims, kurių streso lygis yra aukštas arba kurių gyvenimo būdas reikalauja daug fizinių pastangų, gali būti naudingi dažnesni seansai, padedantys suvaldyti stresą ir fizinę įtampą.

Amžius ir sveikatos būklė: Vyresnio amžiaus asmenims arba asmenims, turintiems lėtinių sveikatos problemų, gali prireikti kitokio seansų dažnumo nei jauniems ir sveikiems asmenims.

Svarbu pasikonsultuoti su kvalifikuotu ajurvedos gydytoju, kuris gali įvertinti individualius poreikius ir rekomenduoti tinkamą seansų dažnį. Jie atsižvelgs į įvairius veiksnius, įskaitant jūsų došos tipą, bendrą sveikatos būklę, gyvenimo būdą ir konkrečius sveikatos tikslus, kad nustatytų jums naudingiausią tvarkaraštį.

Ajurvedinis masažas 3

Ajurvediniai masažai – tai ne tik prabangios SPA procedūros, bet ir senovinė gydomoji praktika, pagrįsta ajurvedos principais. Šie masažai – tai holistinis požiūris į sveikatą, fizinę, protinę ir emocinę gerovę. Mokslo įrodymais pagrįsti ajurvediniai masažai pelnė pripažinimą papildomos ir alternatyviosios medicinos srityje. Nesvarbu, ar siekiate sumažinti stresą, malšinti skausmą, ar užmegzti gilesnį ryšį su savo vidumi, ajurvediniai masažai gali padėti atjaunėti ir pasveikti, remiantis senovės tradicijos išmintimi, kuri ir toliau klesti šiuolaikiniame pasaulyje.